SEBŐK TIBOR A MÉTE TUDOMÁNY- ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI SZAKOSZTÁLYA ELNÖKE MEGKAPTA A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTER ÉLETFA EMKLÉKPLAKETT BRONZ FOKOZATÁT

sebők-tibor_20170821_PEL_6937-kicsiAz 1947-ben született Sebők Tibor  okl. gépészmérnök, okl. mérnöktanár,  nyugdíjas, ny. múzeumvezető (Malomipari Múzeum – Concordia Közraktár Zrt.), a MÉTE Malomipari Szakosztálya titkára,, a MÉTE Tudomány- és Technikatörténeti Szakosztálya elnöke  a  malomipar területén ismert és elismert szakember. Főleg a műszaki fejlesztési, a szakoktatási és a szakmúzeológiai területeken végzett munkásságával, továbbá a szakmai közéletben, kiemelten az Országos Molnárnapok fő szervezőjeként tűnik ki. 22 éves korától a MÉTE tagja.

Molnárdinasztiából származva, a korabeli Malomipari Technikumból (1961-1965) indulva, a Budapesti Műszaki Egyetemen élelmiszeripari-gépészmérnök (1970), majd mérnök-tanár (1972) képesítést szerzett.

A Budapesti és Pest megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalatnál műszaki fejlesztőként, továbbá üzem- és munkaszervezőként dolgozott (1970-1974).

A szegedi Élelmiszeripari Főiskola oktatójaként jelentős érdeme volt a malom- és a keverék-takarmányipari szakmák felsőfokú oktatásának meggyökereztetésében (1974-1980).

A volt, malomipar kutatóintézetében (MKI, MSKI, Malomkutató Kft.) mint tudományos munkatárs (1980-1985 és 1992-1998) egyike volt azoknak a szakembereknek, akik az un. korszerű rövidőrlés továbbfejlesztésében, a búza száraztisztítási technológiájának kidolgozásában és a malmi őrlési technológia energiafelhasználásának csökkentésénél értek el maradandó eredményeket.

Az ország korabeli legnagyobb teljesítményű malma, a Ferencvárosi Malom modernizálásában (1996-1997), a szaktársaival együttműködve vett részt. A malom légáramos anyagmozgatási rendszerének kialakítása az általa készített számítási szoftver segítségével történt.

A Gabona Tröszt Szolgáltató Vállalatánál (GAMSZOV) a gabonaipar műszaki- és üzem-egészségügyi szolgálatának vezetőjeként (1985-1992) az ország szinte mindegyik gabonaipari üzemét vizsgálva, a vizsgálati területeket bővítette, új műszaki mérési és értékelési módszereket alkalmazott.

A magyar malmászat történetével már korábban is foglalkozott, melynek okán a kutatóintézet megszűnését követően kapott vezetői kinevezést a GAMSZOV, majd annak jogutódja a Concordia Közraktár Kereskedelmi zRt. kezelésében működtetett Malomipari Múzeumhoz (1998). A Múzeum vezetése során több jelentős rendezvényben és kiállításban működött együtt más műszaki gyűjteményekkel, kiemelten az OMM Öntödei Múzeumával (Mechwart-emlékszoba kialakítása, 2001 – kéregöntött őrlőhengerek), a Magyar Molinológiai Társasággal (Szakmai napok a Túristvándi Vízimalomban) és a MTESZ Tudomány- és Technikatörténeti Szakosztályával (Mechwart András, Pekár Imre, Dr. Szőke Béla munkásságának népszerűsítése).

1989 óta a MÉTE Malomipari Szakosztálya titkára.

2014 óta a MÉTE Tudomány- és Technikatörténeti Szakosztályának elnöke.

1990-től a malomipari szakfolyóirat (1992-ig Gabonaipar, majd 1992-tól Molnárok Lapja címmel) szerkesztő bizottsági tagja, majd szerkesztője.

Az 1986-ban rendezett Jubileumi Molnárnapok egyik szervezője és előadója volt, majd 1991 óta az azóta folyamatosan megrendezett Országos Molnárnapok fő szervezője.

1985-óta a malomipari szakképzések (molnár, mester-molnár, technikus) oktatási dokumentációinak kidolgozásában vesz részt.

A malomipari síkszita legutóbbi magyar fejlesztése, az STS szitakeretek, amelyet közösen alakították ki (1998), S. Tóth József gépészmérnökkel, akivel együttdolgozva tervezőként több malom megújítását végezték.

Számos tanulmány, kutatói jelentés önálló és társ-szerzője. 40 éve rendszeresen publikál A malomipari szaklapban (Gabonaipar, Molnárok Lapja), a Magyar élelmiszeripar története c. könyv Malomipar fejezetének társszerzője. Számos szakmai rendezvény előadója, rendezője, szakértőként működött közre több technikatörténeti kisfilmben és tv-műsorban.

Egyesületünk 1992-ben 25 éves Társadalmi Munkáért emlékplakettel, 1998-ban Kosutány Tamás emlékéremmel tüntette ki.

Jelenleg is aktív malomipari szakember.

Kitüntetéséhez gratulálunk és további sikeres munkát, jó egészséget kívánunk!

**********

Publikációi:

  • Számos tanulmány, kutatói jelentés önálló és társ-szerzője (Malomipari Kutatóintézet, GAMSZOV, MÉTE).
  • A malomipari szaklapban (Gabonaipar, Molnárok Lapja) 1978 óta.
  • Számos rendezvény előadója (Malomipari Kutató Intézet, Gabona Tröszt, Malomipari Múzeum, Magyar Molinológiai Társaság, MÉTE, Országos Molnárnapok, MTESZ Tudomány- és Technikatörténeti ankétok).
  • Szakértőként működött közre több technikatörténeti kisfilmben és tv-műsorban.
  • A Magyar élelmiszeripar története c. könyv Malomipar fejezetének társszerzője (Mezőgazda Kiadó, 1997).
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.